Saturday, August 19, 2023

Cultural programme with the course provider Vitalis in Germany - Leipzig

Градът-домакин

ЛАЙПЦИГ 

Още с пристигането си в Германия, всички ученици бяхме много развълнувани да опознаем този нов за нас свят. Породена от нашето нетърпение, се зароди и идеята да посетим Лайпциг още на втория ден от нашия престой. На 09.04  групата ни инициира опознавателна екскурзия до града, като в рамките на няколко часа успяхме да посетим част от известни музеи, паметници и църкви, опитахме местна храна и се докоснахме до Великденската атмосфера на немския град.

На 11.04 се проведе организирана екскурзия до Лайпциг, където туроператор ни запозна с културата и историята на града.

Какво научихме за Лайпциг? В следващите редове сме ви представили част от най-известните забележителности и кратка информация за  тях и града.

Лайпциг е голям търговски и панаирен център. Той е най-големият град във федерална провинция Саксония в Германия. На 9 октомври 1989 градът има ключова роля при обединението на Източна и Западна Германия. На този ден около църквата 70 хил. души  са се събрали, за да поставят началото на Мирната  революция.   Днес Лайпциг е един от най-важните градове в Източна Германия, с богато културно наследство, красив архитектурен стил и жива студентска общност. Градът е известен с организирането на множество културни събития, включително музикални фестивали и изложби на изкуство.


 Пететажната Passagen-Messehaus е построена между 1912 и 1914 г. по планове на архитекта Теодор Кьосер.  Производителят на кожи Антон Медлер инициира изграждането му. Първоначално пасажът Mädler е бил място за продавачи на порцелан, керамика и фаянс.

 Днес елегантната търговска алея с дължина 140 метра е истински туристически магнит.  Освен изключителни магазини, тук се намират  и кабарето Sanftwut, както и  Königshauspassage и Messehofpassage. Този търговски район образува уникална система от аркади.

В Лайпцигския университет са учили Пенчо Славейков и Гео Милев, благодарение на това образование са имали възможността да подпомогнат развитието на българската култура

Бах се е преместил в Лайпциг 1723 година и е живял там до смъртта си. Статуята показва Бах със свитък музикална хартия в ръка, стояща пред орган.

На гърба на органа има релеф на Thomasschule, където е живял Бах, и датите на престоя му в Лайпциг: 1723-1750.

Йохан Волфганг фон Гьоте, велик германски поет и мислител.  Като студент по право той прекарва тук само три години, но Лайпциг го вдъхновява да напише великата трагедия „Фауст“.

Паметникът „Битката на народите“  е сред най-големите мемориални комплекси в Европа и символ на немския град Лайпциг. Издигнат е в памет на загиналите в масовото сражение през 1813 година, когато в борбата участват над половин милион войници, от които загиват над 120 хиляди души.

Паметник, съхраняващ спомена за  Мирната революция, която е известна с липсата на жертви.

През 1870 г. редица търговци, търговски банкери и частни банкери основават Commerz- und Disconto-Bank в Хамбург.  От около 1900 г. бизнесът му се фокусира все повече върху Берлин.  Тя се превръща  в една от водещите големи банки в страната с широка клонова мрежа.

За целия си двуседмичен престой посетихме града няколкократно. Останахме впечатлени от чистотата на улиците, архитектурата, лъчезарното отношение на местните жители и цялостната атмосфера.

Текстът и снимките са на Виктория Господинова и Каролина Маринова